Fundació Carles Salvador / Benassal

INFORMACIÓ BÀSICA:
p1010010-blackwhite

Lloc: Carrer de la Mola, 8. Benassal.
Significació: Última casa on va residir Carles Salvador a Benassal i on va viure, va conservar i va ampliar el seu llegat la seua filla Sofia Salvador Monferrer.
Gestió: Ajuntament de Benassal i Institut d’Estudis Catalans.
Creació: 2002

Horari: De Dilluns a Dijous: de 10 a 14h i de 16 a 19h. Divendres:9 a 14h i de 16 a 21h.

Activitats: Conservar i dinamitzar el llegat de Carles Salvador. Biblioteca amb fons bibliogràfic i documental de Carles Salvador. Innovació pedagògica al món de l’ensenyanament i estudi de la llengua. Concurs literari i fotogràfic Carles Salvador per a un públic escolar.

COM ARRIBAR?

Per a arribar a Benassal amb transport públic, s’ha d’agafar primer el tren fins a Castelló i al costat de l’estació de trens es troba l’estació de autobús i cal agafar un autobús amb direcció Vilafranca del Cid que passa per Benassal.

L’opció més ràpida es amb cotxe, des de València per la A-7 direcció Castelló fins a agafar la eixida 33 cap a la CV-35 amb direcció Vilafranca.

ITINERARI LITERARI

L’itinerari consta d’onze parades al voltant del poble de Benassal: l’església de la Mare de Déu de l’Assumpció, el carrer dels Cavallers, la Torre de la Presó, els xops del barranc, els portals de Sant Roc i Sant Cristòfol, el carrer del Loreto, el Calvari, la Mola, l’escola de Carles Salvador, el pati i el jardí

Carles Salvador, a Benassal, va viure en quatre cases diferents: a la casa de mestres de l’antiga escola de xiques, actualment l’Ajuntament; al número 10 del carrer dels Cavallers; al número 18 de la plaça d’en Balasc d’Alagó, i al número 17 del carrer de l’Hostal, actual carrer de Mossén Joaquim Garcia Girona.

LLOCS D'INTERÉS;

El centre cultural de la fundació Carles Salvador també alberga el museu arqueologic de L’Alt Maestrat, que exposa restes que van des de el 8000 a.C fins al segle XIII.

El horari es de Dilluns a Divendres de 10 a 14h i de 16 a 20h.

Es recomanable visitar el barri de La Mola, on es troben restes de l’antiga muralla i torres com la Torre Redona i la Torre de la Presó.

Junt al barri de la Mola es troba l’esglesia de la asunció de Benassal del segle XVII, que va ser destruida durant la Guerra Civil.

L’aigua de Benassal té un gran prestigi i una de les explicacions es per el balneari de Font d’En Segures. A més del balneari te un recinte rocós que alberga aigües mineromedicinals i de les quals es coneixen les seues propietats des de el segle XVI.

BIOGRAFIA

Carles Salvador i Gimeno (València, 1897–1955) fou mestre, escriptor i gramàtic, impulsor de la introducció del valencià a l’escola i difusor de les Normes de Castelló de 1932. Membre fundador de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Valenciana, va impulsar els cursos de llengua i literatura valenciana en Lo Rat Penat i el 1951 publicà la Gramàtica valenciana. Considerat el principal dels poetes valencians de l’època, va ser un dels introductors de l’avantguardisme literari a València amb obres com Rosa dels vents (1930) i El bes als llavis (1934), però també va destacar com a narrador (El maniquí d’argila (1931) i assagista (Elogi del xiprer, 1929 o Elogi de la vagància 1937). A més, dugué a terme una intensa activitat intel·lectual i cívica en la vida cultural valenciana i participà activament en el II Congrés Internacional d’Intel·lectuals Antifeixistes (1937), celebrat en plena guerra, on va fer una ferma defensa de les llibertats i la democràcia. Com a mestre, exercí a pobles com Benassal, on residí prop de 18 anys, o a Benimaclet, des del 1934 fins al final de la seua vida.

ON MENJAR:

Restaurant la Piqueta:

Adreça:Av. Villafranca Del Cid, 9, 12160 Benassal

Telèfon: 964444099

ON DORMIR:

Hotel de Muntanya Novella:

Adreça: Ctra. Balneari-Culla, 1, 12160 Benassal

Telèfon: 964 43 10 94

Hotel la Piqueta:

Adreça: Ctra. Villafranca, 9,12160 Benassal

Telèfon: 964 44 40 99

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca