Casa Museu Blasco Ibáñez / València

INFORMACIÓ BÀSICA:
p1040224

Lloc: Carrer Isabel de Villena, 159, València.
Horari: De dimarts a dissabte de 10 a 14 h. i de 16.30 a 20.30 h. Diumenge i festius: de 10 a 15 h.
Gestio: Ajuntament de València.
Creació: 1997
Fons: Museogràfics, documentals, bibliogràfics, audiovisuals, llegat familiar de l’autor.
Objectius: Conservar i donar a conèixer el llegat de Blasco Ibáñez, tant a nivell popular i didàctic com acadèmic.
Publicacions: Col·lecció “Biblioteca Blasco Ibáñez”, “Cuadernos de la Casa Museo Blasco Ibáñez”, la sèrie “Documenta” i la revista anual “Estudios sobre Blasco Ibáñez”.
Activitats: Biblioteca i sala d’investigació. Jardí. Sala de Lectura. Botiga

COM ARRIBAR?
ITINERARI LITERARI

La prosa de Blasco permet recórrer espais encara reconeixibles de la València de fa més d’un segle.

Platja de la Malva-rosa

A Blasco li agradava passejar per la platja, de vegades acompanyat pel seu amic Joaquim Sorolla. En la introducció a Flor de mayo, Blasco rememora la seua amistat amb el pintor:

Muchas veces al vagar por la playa preparando mentalmente mi novela, encontré a un pintor joven ‑solo tenia cinco años mas que yo‑ que laboraba a pleno sol, reproduciendo mágicamente sobre sus lienzos el oro de la luz, el color indivisible del aire, el azul palpitante del Mediterráneo, la blancura transparente y sólida al mismo tiempo de las velas, la mole rubia y carnal de los grandes bueyes cortando la ola majestuosamente al tirar de las barcas.

Este pintor y yo nos habíamos conocido de niños, perdiéndonos luego de vista. Venía de Italia y acababa de obtener sus primeros triunfos.

Vicente Blasco Ibáñez, Flor de Mayo, 1895

Cabanyal-Canyamelar

Amontonábase en el fondo los edificios del Grao, las grandes casas donde están los almacenes, los consignatarios, los agentes de embarque, la gente de dinero, la aristocracia del puerto. Después, como una larga cola de tejados, la vista encontraba tendidos en línea recta el Cañamelar, el Cabañal, el Cap de França, masa prolongada de construcciones de mil colores, que decrecía según se alejaba el puerto. Al principio eran fincas de muchos pisos y esbeltas torrecillas y en el extremo opuesto, lindante con la vega, barracas blancas con la caperuza de paja torcida por los vendavales.

Vicente Blasco Ibáñez, Flor de Mayo, 1895

L’Albufera

Como todas las tardes, la barca-correo anunció su llegada al Palmar con varios toques de bocina. El barquero, un hombrecillo enjuto, con una oreja amputada, iba de puerta en puerta recibiendo encargos para Valencia, y al llegar a los espacios abiertos en la única calle del pueblo, soplaba de nuevo en la bocina para avisar su presencia a las barracas desparramadas en el borde del canal. Una nube de chicuelos casi desnudos seguía al barquero con cierta admiración. Les infundía respeto el hombre que cruzaba la Albufera cuatro veces al día, llevándose a Valencia la mejor pesca del lago y trayendo allá los mil objetos de una ciudad misteriosa y fantástica para aquellos chiquitines criados en una isla de cañas y barro.

Vicente Blasco Ibáñez, Cañas y barro, 1882

L’horta

Desperazábase la inmensa vega bajo el resplandor azulado del amanecer, ancha faja de luz que asomaba por la parte del mar. […] De las techumbres de paja de las barracas salían las bandadas de gorriones

Vicente Blasco Ibáñez, La barraca, 1898

Per a saber més:

BIOGRAFIA

Vicent Blasco Ibáñez (València, 1867-Menton, 1928). Escriptor, polític, periodista, editor i viatger incansable. Militant del Partit Republicà va fundar el diari El Pueblo a València i fou diputat a les Corts Espanyoles. Va donar la volta al món i va viure en ciutats diverses. Entre 1909 i 1914 fundà colònies a Argentina. El 1919, a partir de la publicació en anglès de Los cuatro jinetes del Apocalipsis, es consolida la seua fama internacional als Estats Units. València i el paisatge valencià apareixen prou sovint a les seues novel·les, com el Cabanyal a Flor de Mayo, la València del Mercat Central a Arroz i Tartana, la València urbana a Mare Nostrum, el paisatge de l’Horta a La Barraca, l’Albufera a Cañas i barro, l’aristocràcia rural d’Alzira a Entre Naranjos o el Sagunt clàssic a Sónnica, la cortesana .

ON MENJAR:

La Pepica

Adreça: Passeig de Neptú, 6, 46011 València

Telèfon: 963 71 03 66

Web: lapepica.es

Fum de llum

Adreça: Carrer Conde d’Altea 29, 46005 València

Telèfon: : 960 04 54 58

Web: fumdellum.com

ON DORMIR:

Lotelito

Adreça: Carrer Virués, 6,  46002 València

Telèfon: 962 06 78 52

Web: lotelito.com

Melià Plaza Valencia

Adreça: Plaça de l’Ajuntament, 46002 València

Telèfon: 912 76 47 47

Web: melia.com

MD Design Hotel

Adreça: C/ de Boix 3, 3, 46003 València

Telèfon: 960 61 90 53

Web: hotelesmd.com

LLOCS D'INTERÉS:

La llotja de la Seda: Un dels edificis més caracteristics de la ciutat i d’on parteix la Ruta de la Seda per València. Es un monument del gotic del segle XV.

Va ser declarada Patrimoni Universal por la UNESCO en 1966. La entrada té un preu de  2€, gratuita Diumenges i festiu. Horari: De Dimarts a Diumege de 10 a 14h i Divendres i Dissabte també de 15 a 19h.

Mercat Central: Aquest edifici es una de les joies del modernisme valencià. On ademés de contemplar la arquitectura de l’edifici que combina metal i vidre es poden comprar productes frescos de alta calitat. Horari de Dilluns a Dissabte de 7:30 a 15h.

Catedral de València i el Micalet: S’accedix a la catedral per la Plaça de la Reina una de les més populars de la ciutat. La catedral  d’estil gòtic construida en el segle XIII, té al seu interior el Santo Cáliz datat del segle I i els frescs renacentistes del Altar Major del segle XV. També es pot accedir al Micalet i pujar els més de 200 escalons per contemplar les vistes de la ciutat.

Horari: De Dilluns a Dissabte de 10 a 18:30h i Diumenges de 14 a 18:30h. Preu 8€ la Catedral i 2€ el Micalet.

Torres de Serrans: Junt amb les Torres de Quart son les dos úniques portes fortificades que es conserven de la muralla que envoltava la ciutat en la epoca medieval. Construides al segle XV i d’estil gotic están molt ben conservades I es poden visitar per a contemplar les vistes de la ciutat. Horari: De Dilluns a Dissabte de 9 a 19h. Preu 2€.

 

Plaça de l’Ajuntament: Es la més concurrida de València i esta rodejada d’edificis historics com l’edifici de Correus i l’Ajuntament de València.Es pot visitar el Saló de plens, el Saló de cristal, El refugi antiaeri i el balcó de l’Ajuntament amb horari de Dilluns a Dissabte de 8 a 15h.

Museu de prehistoria de València: On s’exposen materials arqueologics des de el periode paleolitic fins la epoca visigoda. Horari de Dimarts a Diumenge de 10 a 20h.Preu 2€ adults.

Si es viatja amb xiquets es recomana visitar el parc de Capçalera i el Bioparc que es troba dins del parc i es un zoologic.

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca