Els Marenys / La Ribera Baixa

EL PAISATGE:
a_71855493_l-blackwhite

El terme de Sueca, a la Ribera Baixa, forma part del Parc Natural de l’Albufera. És una immensa plana de sediments del riu Xúquer. Una marjal que al llarg dels segles s’han convertit en camps d’arròs.

Però aquest no és l’únic paisatge de Sueca. A la vora de la mar i al llarg dels vuit quilòmetres de costa que té el terme, al costat de les dunes de la platja, trobem els marenys o maresmes. Llocs on la sorra de la platja s’ha convertit en camps on es conreen hortalisses i tarongers, especialment mandariners. Un paisatge agrari ple de séquies, camins i camps encerclats pels baladres i les bardisses per tal de protegir els cultius del vent de la mar.

Sueca compta amb diferents marenys amb els seus nuclis poblacionals: Bega de Mar, El Perelló, Les Palmeres, el Mareny de Barraquetes, el Mareny Blau i el Mareny de Vilxes. Originàriament indrets de barraques construïdes amb canyes i fang del maresme, però que amb el pas del temps es convertiren en edificacions més estables, la majoria d’elles per a passar l’estiu. En l’actualitat, els marenys són zones protegides.

COM ARRIBAR?

Els marenys són llocs on l’arena de la platja s’ha convertit en camps de cultiu on es conreen mandariners principalment. A sueca trobem diversos marenys amb els seus propis nuclis de població.

Per a arribar a Sueca en cotxe des de València cal prendre l’autovia V-31 cap a Alacant i la sortida 10 cap a Sueca.

Amb Tren, la línia de Cercanias C-1 des de l’estació del Nord amb Direcció Gandia té parada a Sueca.

EL LLIBRE

Des de la seua publicació el 2007, L’home manuscrit, de Manuel Baixauli, s’ha convertit en una de les novel·les de referència de la nostra narrativa actual, guardonada amb nombrosos premis com el Premi Mallorca, el de la Crítica Catalana, el Premi Qwerty, el de la Crítica de l’Institut Interuniversitari de Filologia, el Premi Salambó o el de la Crítica dels Escriptors Valencians. El protagonista de la novel·la va trobant textos en els llocs més impensats. Textos que parlem d’ell i de la seua vida i que l’obliguen a fer balanç. Una novel·la intensa sobre l’obsessió per l’escriptura i la capacitat d’aquesta de transformar vida. Una novel·la on les cases cobren un protagonisme especial. Una d’elles és Villa Carmen, un edifici abandonat, salvat de l’especulació, en un dels marenys de Sueca. En aquesta casa s’instal·la el narrador i ompli les parets amb cares d’albats i autoretrats de Rembrandt.

 

A principis de setembre torní a Sueca i vaig vendre el meu pis. Amb poc menys del que en vaig traure, comprí aquesta casa de la costa. Una casa vella, sense comoditats, més àmplia, però, que no el pis, i que conserva l’aire de quan la televisió no havia substituït, encara, el so dels daus. Villa Carmen, es diu; uns rajols de ceràmica ho indiquen la façana. Ignore qui era, és, Carmen; desconec el passat de l’edifici. Quan el comprí estava negligit, abandonat. Me’l vengué una immobiliària. Per l’estat del rètol enganxat a una finestra, era obvi que duia anys esperant compradors. Motiu: la prohibició d’edificar en aquesta zona, declarada protegida. La costa ha sigut profanada, envilida, vexada impunement duran dècades pels especuladors urbanístics. Algú, però, decidí, des del govern autonòmic, salvar-ne alguns racons. Aquest carrer, aquest camí de pols on visc, està dins d’un d’aquells racons salvables. (…)  Ara mateix, transcorreguts huit anys des que comprí Villa Carmen, encara està prohibit construir en aquesta zona, però hi ha indicis notoris –tarongerars, melonars, tomaquerars i cases dels entorns estan sent adquirits per tipus amb corbata- que això pot canviar, que canviarà irremeiablement. Comprí a temps Villa Carmen, i Villa Carmen esdevingué prolongació meua.

(L’home manuscrit, Edicions Proa, 2007)

LLOCS D'INTERÉS:

Els marenys es poden gaudir visitant els camps que han format els sediments de l’arena de la platja i pressupost gaudint dels quasi 8 kilòmetres de costa que formen platges espectaculars.

Però, fora de l’estiu hi ha altres activitats a fer a Sueca i els seus marenys.

Una d’elles es pujar a la Muntanyeta dels Sants, a la qual es pot accedir tant caminant com en cotxe, es una muntanyeta amb 27 metres d’altura. Esta dedicada als sants Abdón i Senen (els sants de la pedra) i el seu origen data del segle XIV. Aquest paratge es troba rodejat d’arrossars el que proporciona unes vistes impressionants sobretot al capvespre.

Sueca fou el lloc on va viure Joan Fuster i on es troba la Casa-Museu de Joan Fuster. A més  es pot seguir un itinerari pels llocs amés rellevants de l’historia de l’autor. La primera parada serà en la Casa-Museu de Joan Fuster, a continuació visitar el bust de Joan Fuster i el Ajuntament de Sueca, seguit de les parades de: el col·legi de l’Encarnació, el sindicat de regs, Casa natalícia de Joan Fuster, Ateneu Suecà dels Socors, les escoles Jardí i el Cementeri de Sueca.

A Sueca trobem també el Museu de Xocolata que mostra la gran tradició de la xocolata des de l’any 1966. Es pot fer una visita guiada pel museu (prèvia reserva) per un preu de 2€ per persona.

L'AUTOR

Manuel Baixauli (Sueca, 1963). Escriptor i pintor. S’inicia a la literatura l’any 1988 amb Espiral, un llibre de relats. Amb la novel·la Verso va guanyar el premi de novel·la Ciutat d’Alzira el 2001. Després vindrien L’home manuscrit amb nombrosos premis  i La cinquena planta, amb la que va guanyar el Premi Joan Crexells de narrativa i el premi de la Crítica dels Escriptors Valencians. Ha col·laborat amb el diari El País i ha il·lustrat nombrosos textos. Amb el títol Ningú no ens espera va publicar un recull dels seus articles més destacats en premsa.

ON MENJAR:

Restaurant La Fusta:

Adreça: Carrer de la Puríssima,5, 46410 Sueca

Telèfon: 657 269 200

 

Restaurant La Colometa:

Adreça: Carrer Dona Teresa,2, 46410 Sueca

Telèfon:656 91 47 90

ON DORMIR:

Hotel Cullera “Holiday”

Adreça: Avinguda del Racó, 27,46400 Cullera

Telèfon: 961 73 15 55

Web: Culleraholiday.com

Hotel Santa Marta

Adreça: Avinguda del Racó, 52, 46400 Cullera

Telèfon: 961 73 80 29

Web: Hotelsantamarta.com

TOURIST INFO CULLERA:

Adreça: Plaça Constitució, S/N, 46400 Cullera

Telèfon: 961 73 15 86

Web: Culleraturisme.com

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca