La Drova / La Safor

EL PAISATGE:
a_ladrova-blackwhite

La Drova és una pedania de Barx, a la comarca de la Safor, a la vall del mateix nom, entre el Mondúver i el Buixcarró. Originàriament  estava situada a la vora d’un camí de pastors on s’aturava el ramat per a beure en les seues fonts. Al segle XIV  va ser donada als monjos de Santa Maria de la Valldigna, que la van ocupar fins al segle XIX.  A principis del segle XX es va convertir gairebé en un balneari on els veïns llogaven habitacions a malalts de pulmó que venien a gaudir de la qualitat de l’aire i l’aigua. Actualment  s’ha convertit en un lloc d’estiueig per a moltes famílies saforenques i té una important població permanent d’estrangers.

La Drova és la llar i el paisatge referencial i mític del poeta Josep Piera, que apareix en molts dels seus poemes.

COM ARRIBAR?

Per a arribar a la pedania de la Drova amb cotxe des de València s’ha de seguir la AP-7 que uneix València i Alacant.

EL LLIBRE

Amb aquest poemari, guanyador del Premi Alfons el Magnànim de Poesia 2013, Josep Piera fa una evocació del temps perdut, dels anys 60, sobretot.  Poemes sensuals, lírics i amb molta musicalitat amb el record permanent de les vivències d’infantesa i joventut amb l’omnipresència del paisatge de la Mediterrània, de la Safor,  i dels indrets atàvics i proustians del poeta: Beniopa  i La Drova.  La natura en totes les estacions i amb tota la seua sensualitat. Un cant a la vida, al temps viscut mentre vivim.

La Drova

 Aquesta vella vall que ara veig verda,

daurada lluna de meló d’estiu,

és més que un llogaret entre muntanyes,

molt més que la infantesa al finestral,

i més que un paradís ple de paraules.

Aquesta vella vall és teua i meua.

 

Aquesta vella vall feta de somnis,

amagatall d’amors i de records,

la dels mil i un perfums i les fonts fresques,

la dels hiverns de llàgrimes de gel,

la de les veus que juguen, i el silenci;

aquesta vall que vull per sempre verda.

 

Aquesta que rebrota riallera

després de les tempestes i la pluja;

aquesta que sent créixer cada dia,

aquesta que duc viva a la memòria,

no la toqueu, si us plau, no la toqueu.

No la toqueu, si no és per a estimar-la.

 (El temps trobat, Edicions Bromera, 2013)

LLOCS D'INTERÉS:

La Drova va ser durant molts anys una pedania de Barx que formava part alhora del Monasteri de Santa Maria de la Valldigna i no va ser fins al 1838 quan es va convertir en un municipi.

Al municipi de la Drova podem visitar el legat que deixaren els frares de Santa Maria de la Valldigna. En primer lloc les “Cases de la Drova” que ordenaren construir en 1723 i on vivien els treballadors de les terres.

A més de les cases els frares també ordenares construir les “Basses de la Drova”, un sistema de reg per als seus camps que es va desenvolupar entre els últims anys del segle XVIII i principis del XIX.

A Simat de la Valldigna podem visitar el Monasteri de Santa Maria de la Valldigna que es va fundar en el 1298 per el rei Jaume II i va estar habitat fins el 1835.

L'AUTOR

Josep Piera (Beniopa, 1947). És uns dels escriptors valencians contemporanis més significatius  i ha estat traduït a més de deu idiomes.  De la seua obra poètica, destaquen  El somriure de l’herba, Dictats d’amor o Cant i encants. També ha conreat la narrativa, amb obres com  Rondalla del retorn, El cingle verd  o Un bellíssim cadàver barroc; l’assaig amb El paradís de les paraules o El somni d’una pàtria en paraules; els llibres de viatges com ara Seduccions de Marràqueix  i Europa al vol, i la literatura gastronòmica amb El llibre daurat. Ha traduït, entre altres, Ibn Khafaja i els poetes clàssics andalusins. Entre els premis literaris obtinguts es poden destacar el Carles Riba, el Sant Joan, el Serra d’Or, el Josep Pla, el Joanot Martorell i l’Alfons el Magnànim.

ON MENJAR:

Bon Mosset:

Adreça: Carrer Major, 1, 46758 Barx

Telèfon: 962807029

ON DORMIR:

Casa Rural Montduver:

Adreça: Carrer d’Elies Frasquet, 1, 46758 La Drova

Telèfon: 654 59 37 64

El descans del Monje:

Adreça: Carrer de Manuel Ferrando, 8, 46758 Barx

Telèfon: 670 35 65 81

 

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca