El Port de Benicarló / Baix Maestrat

EL PAISATGE:
puerto_de_benicarlo-blackwhite

Amb l’agricultura la pesca ha constituït tradicionalment una de les activitats econòmiques més importants de Benicarló. La localitat compta actualment amb una flota de més de 50 embarcacions que capturen més de 1.500.000 quilos de peix, especialment de mollets, llucets, polps, raps, palades i llagostins.

El moll va ser construït l’any 1883 amb la formació de la Companyia del Port que atenia les exportacions del vi Carlon, principal font de riquesa de la ciutat fins que a principis del segle XX la fil·loxera acabà amb el conreu de la vinya al terme. En les últimes dècades s’han modernitzat les instal·lacions per a donar cabuda a un important port esportiu amb quasi 300 amarris i un calat de bocana de cinc metres. L’eslora màxima permesa és de 20 metres.

COM ARRIBAR?

Per a arribar al Port de Benicarló (Avinguda del Marquès de Benicarló, 40) l’opció més ràpida és el cotxe, des de València es pot arribar per l’AP-7 (eixida 43 Peníscola-Benicarló)

Es pot arribar en autobús des de Castelló i Província amb la companyia Autos Mediterrani

Des de altres punts d’Espanya amb la companyia de autobusos HIFE

També es pot arribar a Benicarló amb tren, bé amb un Regional o Intercity des de Valencia fins la parada de Benicarló-Peníscola.

EL LLIBRE

Amb Les veus de la terra. Poema de Benicarló Carles Salvador va guanyar el premi especial del I Certamen Literari convocat per l’industrial Salvador Fontcuberta durant les festes majors de Benicarló de l’any 1952. Es tracta d’una esplèndida mostra de la darrera etapa de la creació del poeta, un retorn a la poesia de Teodor Llorente, en la qual el paisatge idealitzat, l’exaltació del localisme i la temàtica intimista i sentimental hi són expressades mitjançant un seguit de recursos estilístics, característics del període simbolista, que el poeta no acabà d’abandonar mai del tot. L’obra té un marcat caràcter descriptiu, tant del paisatge natural com del paisatge industrial benicarlando, i no oblida les referències sensitives.

El poemari està estructurat en sis parts, la cinquena de les quals –Les veus de la terra–  consta d’una quarteta introductòria i set parts, cadascuna dedicada a un element del paisatge benicarlando, no sols visual sinó també acústic i olfactiu: el campanar, l’horta, el secà, la mar, les xemeneies, els sorolls industrials i els colors i els perfums.

Les veus de la terra. Poema de Benicarló va ser publicada l’any següent de ser premiada, al butlletí mensual Benicarló, el setembre de 1953, en una edició amb nombroses errades. L’any 2012 comptà amb una segona edició dins del llibre Salvador Fontcuberta. Una vida apasionante. Un imperio industrial. Finalment, l’any 2016 Onada Edicions publicà una tercera edició, fidel al text original que es conserva a l’Aula Museu Carles Salvador de Benassal, amb una introducció de Vicent Pitarch.

La mar

Benicarló s’emmiralla,

s’emmiralla en l’ampla mar.

Ixen les barques pesqueres

per uns camins fets de blaus.

Les gasolineres brunzen;

llisquen veles triangulars.

Les xarxes que ara s’escampen

cullen peixos sens descans.

Escates d’or i de plata

i bocins de lluns, blancs,

Com els pits de la sirena,

sireneta de la mar.

***

Benicarló s’emmiralla,

s’emmiralla en l’ampla mar.

Els pescadors que naveguen

entre mar i cel tot blau.

Riuen glòries de peixos,

de peixos que es van pescant.

El port espera les barques,

les acull en un abraç

Seguint els sospirs de llum

del dit índex que és el far.

***

Benicarló s’emmiralla,

s’emmiralla en l’ampla mar.

La riquesa marinera

és una cançó eternal.

(Les veus de la terra. Poema de Benicarló, Onada Edicions, 2016)

LLOCS D'INTERÉS:

Benicarló ha adquirit una gran importància econòmica pel seu port, per la importància de la pesca per al municipi i per les exportacions marítimes. A més, des del punt de vista del turisme les platges son un bon reclam. Però Benicarló no és només platges i sol, compta amb un patrimoni històric i cultural molt important.

Un dels exemples del patrimoni històric de Benicarló esta el Museu de Benicarló (MucBe).

El MucBe també nomenat Centre Cultural de Sant Francesc està allotjat a un antic convent de franciscans de 1578. En aquest museu trobem l’exposició permanent del poblat Iber del Puig de la Nau a més d’exposicions temporals.

 

L’ església de San Bartolomé dedicada al patró de la ciutat  va començar a construir-se en 1724, es tracta d’una arquitectura de finals del barroc amb torre-campanari octogonal i separada de l’església

 

La Ermita del Crist del Mar o també anomenada Església de San Pere esta situada pròxima al port de Benicarló, està dedicada al Crist de la Creu per una llegenda que conta que en 1650 desembarca Cèsar Cataldo amb una imatge del crist que de seguida va ser qualificada de prodigiosa i per la que es va construir aquesta ermita.

 

El Poblat Ibèric del Puig de la Nao és un jaciment arqueològic d’un poblat sencer que va tindre el seu origen durant els últims moments de l’edat del bronze i del qual encara es conserven elements suficients per a distingir els diferents espais del poblat i per a que s’utilitzaven.

L'AUTOR

Carles Salvador i Gimeno (València, 1893- València, 1955) és una de les figures més representatives del valencianisme del segle XX. Pedagog, poeta, gramàtic, assagista, narrador i dramaturg, fou l’impulsor de la introducció del valencià a l’escola i el màxim difusor de les Normes de Castelló, aprovades el 1932. Va ser mestre a Benassal (Alt Maestrat) i al barri de  Benimaclet, a la ciutat de València. Va ser membre fundador de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Valenciana, va impulsar els cursos de llengua i literatura valenciana en Lo rat penat i el 1951 publicà la Gramàtica valenciana. Considerat com el principal poeta valencià de la seua època, fou un dels introductors de l’avantguarda literària a València. Entre la seua producció poètica destaquen Plàstic El bes als llavis. Nadal, flor cordial, Cant i encant de Benassal, El fang i l’esperit i  Dins l’aire net. Entre la seua producció en prosa trobem La Dragomana dels déus,  Barbaflorida professor i  els assajos: Elogi de la prosaElogi del xiprer , Elogi del campElogi de la vagància. Com autor teatral va publicar Divorsiemse!La senda del amor,  Un negoci com un altre i  L’amor camí del cel, entre altres títols.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua va publicar l’any 2018 tota la seua obra poètica en un únic volum titulat Carles Salvador. Obra poètica completa, a cura de Lluís Meseguer.

ON MENJAR:

Restaurant “Chuanet”

Adreça: Avinguda del Papa Luna, s/n, 12580 Benicarló

Telèfon: 964 47 17 72

Web: Restaurant Chuanet

 

Restaurant Neptú

Adreça: Passeig Marítim, 94, 12580 Benicarló

Telèfon: 964 46 05 55

Web: RestaurantNeptuno

ON DORMIR:

Parador de Benicarló

Adreça: Avinguda del Papa Luna, 5, 12580 Benicarló

Telèfon: 964 47 01 00

TOURIST INFO BENICARLÓ:

Adreça:  Plaça Constitució, 12580 Benicarló

Telèfon: 964 47 31 80

Web: Benicarlotravel

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca