El Port de Dènia / Marina Alta

EL PAISATGE:
12382853_s-blackwhite

Amb més de 2000 anys d’història, el port de Dénia té una gran importància estratègia per ser el més proper a les Illes Balears. A l’època romana fou base naval i va jugar un paper molt important durant l’Edat Mitjana. El 1609 va ser el principal port de desterrament dels moriscos valencians. Destruït el 1705, fou reconstruït durant els segles XVIII i XIX. Actualment és  un dels ports més importants de la Mediterrània.

Al llarg de la seua història, ha anat configurant al seu voltant el barri mariner de Dénia o Baix la Mar, un dels barris amb més personalitat de la localitat. El barri no té edificis monumentals destacant-hi només l’edifici de les Drassanes (s. XVI) per la seua gran sobrietat i els interessants arcs carpanells de pedra tosca. Actualment aquest edifici és un hotel.

COM ARRIBAR?

Per a accedir al port de Dènia depèn de quina part del país es pot accedir de diferents formes. Amb vaixell si vens des de les illes Balears, amb cotxe per la AP-7 des de València o Alacant. Amb tren només té connexió amb Alacant, Calp o Xàbia.

I la millor opció es el autobús ja que Dènia té molt bona connexió d’autobusos a nivell nacional i la empresa que els oferta és ALSA.

EL LLIBRE

-Ha vingut un “muntiol”; ens demanen més càrrec i l’hem de tindre preparat.

El manament prengué cos i volà per totes les navades: els servidors de les màquines triadores, els esclaus dels motors, als empresonants en les cambres, als reclosos pels cellers…

-El “muntriol”!

Hom no sabia amb exactitud què era un “muntriol”. Potser el primer vapor que impressionara allí fortament per les seues dimensions duguera el nom “Montreal” o tal vegada procedira d’esta ciutat americana. Per als magatzems significava una embarcació gran, mai prou farta de càrrec, que després d’una nodrida escala per altres ports s’enquadraria front a la bocana del de Dénia barrant-lo amb la gallardia policromada d’una silueta colossal, i s’engolia tot el carregament de cada magatzem encara que l’esperaren de gom a gom, veent-se’l continuar tan lleuger i gentil que era promesa i esperança dels que en ell confiaven.

-És més gran que el carrer de la Mar- ponderaven alguns.

-Un vapor així no pot anar a pic- aventuraven altres.

(L’últim serf. Edicions Alfons el Magnànim, 1993)

LLOCS D'INTERÉS:

A més del Port i les seues platges espectaculars com la platja de les Rotes, Dènia té un gran patrimoni turístic.

Un bon exemple és el castell de Dènia, d’origen islàmic construït entre els segles XI i XII. Va servir de fortificació per a la època dels pirates al mediterrani. Durant la seua historia ha patit  diferents transformacions, destaquen les de la època almohade amb la construcció de la Torre Roja i la Torre del Consell en el segle XV. Va ser declarat Bé d’Interès Cultural al 2001.

El museu arqueològic està situat en la part més alta del castell. El museu exposa peces lligades a la historia del comerç marítim i les relacions entre cultures.

Esta dividit en quatre àrees que corresponen a diferents èpoques:

-Època Iberica

-Època Romana

-Època Musulmana

-Època Cristiana

Aquest museu es gratuït i va inclòs en el preu de l’entrada al castell que és de 3€ per a adults i 1€ per a xiquets.

Dènia compta amb dos museus més, que son, el museu etnològic que mostra la importància del comerç de la passa en el segle XIX i el museu del mar situat en la antiga llonja del peix, es un espai museístic amb peces arqueològiques i etnològiques relacionades amb la mar que corresponen des de el segle VI aC fins a principis del segle XX.

Ambdós museus son d’entrada gratuïta.

 

D’altra banda, a Dènia es troba el Parc Natural del Montgó on es poden realitzar nombroses rutes de senderisme.

L'AUTORA

Maria Ibars (València, 1892-1965), arrelada a Dénia, on va passar la seua infantesa i adolescència,estudia  magisteri  a l’Escola Normal de València i va estar destinada com a mestra a la Font de la Figuera. De nou a València i durant els anys anteriors a la Guerra Civil, entra en contacte amb els ambients valencianistes i es retroba amb Carles Salvador, a qui coneixia des dels anys d’estudiant a la Normal.  L’any 1949 publica el seu primer llibre, Poemes de Penyamar: a l’ombra del Montgó, i  guanya el premi de novel·la dels Jocs Florals de lo Rat Penat d’eixe any amb Vides planes, que no seria publicada fins el 1962. A la Taula de Poesia del Cercle de Belles Arts presenta  l’any 1951 el poemari RaÏm a l’amiga. La mort de Carles Salvador l’any 1955 l’allunya del món cultural valencià. No obstant, a partir de 1958 manté una estreta relació amb l’editorial Sicània a la qual lliura el conjunt de la seua obra narrativa, incloent-hi L’últim serf, que seria publicada postumament. És mare de la pedagoga Raquel Payá.

ON MENJAR:

Restaurant el Port

Adreça:Carrer Bellavista, 12, 03700 Dénia

Telèfon: 648 12 04 77

 

Restaurant La Seu

Adreça: Carrer de Loreto, 59, 03700 Dénia

Web:  laseu.es

ON DORMIR:

Hotel Adsubia

Adreça: Av. Miguel Hernández, 35, 03700 Dénia

Telèfon: 966 43 55 99

Web: Hoteladsubia.com

Adreça: Av. del Cid, 5, 03700 Dénia

Telèfon: 966 42 31 58

 

TOURIST INFO

Adreça: Plaça de Oculista Buigues, 9 03700 Dènia

Telèfon: 966 42 23 67

Web: denia.net

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca