Montgó / Xàbia, La Marina Alta

EL PAISATGE:
el_montgo_vist_des_de_les_planes-blackwhite

Amb 753 metres d’altitud, el Montgó és una muntanya litoral separada de la costa per una planura d’uns centenars de metres coneguda com Les planes i que descendeix fins el cap de Sant Antoni.  Situat als termes de Dénia, Gata de Gorgos i Xàbia, va ser declarat Parc Natural per la Generalitat Valenciana el 1987.

Des del Montgó podem contemplar un paisatge impressionant.  A més, ací es troba la divisòria climàtica de dues variants del clima mediterrani occidental amb una plana litoral plujosa al nord i una zona de clima semiàrid al sud. També és notable l’efecte de precipitacions ocultes –criptoprecipitacions- a causa de la presencia habitual del núvols en el cim.

Des de la Prehistòria hi ha vestigis d’activitat humana en la muntanya. En l’època musulmana, Abu-Abdalla, de la taifa de Dénia, va descriure la seua ubicació:  “A la seua part meridional, hi ha una muntanya gran, de forma redona, des del cim de la qual es descobreixen les muntanyes d’Eivissa en alta mar. Aquesta muntanya s’anomena Caon“. De Caon derivaria mont Caon, Mont-Gaun fins arribar a l’actual denominació de Montgó.

COM ARRIBAR?

Com arribar:

El Montgó és un cim al qual podem accedir caminant o en bicicleta, però per a arribar al Parc Natural on es troba el cim del Montgó a Xàbia podem fer-ho des de València amb cotxe per la AP-7.

Una vegada a l’estacionament del Parc Natural del Montgó podem començar la nostra ruta de senderisme.

Es una ruta circular de 16 kilòmetres amb un desnivell de 100 metres i una durada total de la ruta de 3 hores

(Importar recorregut de ruta de Wikiloc de la pujada al Montgó)

EL LLIBRE

Construïda com un mosaic de caràcters femenins, La memòria de les ones, de Pepa Guardiola, és un trencaclosques que reivindica les dones que lluiten i trenquen models familiars i socials. El títol evoca Les ones de Virginia Woolf.

El llibre segueix els passos de Laurena Martí, una dona madura que després de viure uns anys a Florència torna a Xàbia on conviurà amb la seua filla i el seu passat. Les relacions amb sa mare sempre conflictives i el retrobament amb les velles amigues seran un punt d’inflexió que la canviaran per a sempre.  El paisatge de la Marina, i en especial la muntanya del Montgó, cobra una especial importància en la novel·la on esdevé escenari vital. Una metàfora ambivalent del passat i del futur. Un punt d’arribada, però també de partida, on Laurena es trobarà a si mateix.

Dina sola a la naieta de la cuina, oberta al nord, i contempla embadalida el gran penyal del Montgó. Des d’aquella perspectiva la muntanya li ofereix el perfil d’una cara masculina quasi perfecta. Un gegantesc cap que s’aixeca de la terra encisat per contemplar la mar. Delerós de tocar-la, estira un braç immens i enfonsa la mà pètria a l’aigua, arran del far de sant Antoni, per passar segles sentint la frescor de les ones. Muntanya capritxosa en les formes segons des d’on se l’admire, faç semihumana, cap d’elefant, immensa soca d’arbre talat, colós jagut que gronxa la vall endormiscada sobre el seu ventre, acull les cases, cuida els somnis de la població i els fa de jaç i capçal. 

 (La memòria de les ones. Balandra Edicions, 2017)

LLOCS D'INTERÉS:

Des de el Parc Natural del Montgó existeixen altres rutes a més de la del cim del Montgó, com la ruta des del Port de Xàbia fins el cap de Sant Antoni o la de la Cova de l’aigua al Racó del Bou.

A més al Parc Natural del Montgó podem visitar el centre d’interpretació del parc natural en el que trobem una exposició amb informació sobre els ecosistemes del parc natural del Montgó i dels fons marins del Cap de Sant Antoni, també disposa d’informació sobre les rutes principals del parc i ofertes d’activitats destinades als visitants del parc.

El centre d’interpretació es troba en la Finca Bosc de Diana al Camí de San Joan,  nº1  03700 – Dénia.

L’horari d’atenció al públic es Dilluns, Dimecres i Divendres de 9 a 14 hores. Dimarts, Dijous i Dissabtes baix cita previa.

Es pot concertar la cita prèvia tant al e-mail: parque_montgo@gva.es com al telèfon 96 646 71 55.

L'AUTORA

Pepa Guardiola (Xàbia, 1953) és una de les veus més reconegudes de la literatura valenciana actual. Compromesa amb el moviment feminista, ha publicat més de trenta llibres de literatura infantil i juvenil, entre els que destaquen L’engruna de cristalPremi Carmesina de narrativa infantil;  El Talismà del temps , Premi Samaruc; Collidors de neu, Premi de literatura infantil i juvenil Mediterrània; Tres titelles embruixats , Una llar en el món i  L’univers de les idees perdudes . L’any 2009 s’inicia en la literatura d’adults amb El desordre de les dames, Premi Enric Valor de la Diputació d’Alacant de narrativa en valencià. La memòria de les ones és la seua segona incursió en la literatura d’adults.

ON MENJAR:

Si comences la ruta prompte es possible que busques  un lloc proper per a dinar, aleshores et recomanem el Restaurant Montgó.

Adreça: Ctra. de Jesús Pobre, 03730 Xàbia

Telèfon: 965 79 50 20

ON DORMIR:

Hotel Pink Flamingo:

Adreça:Carrer Rapallengua, 48, 03730 Xàbia

Telèfon: 965787520

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca