Balneari de Font d’en Segures / Benassal. Alt Maestrat

 

EL PAISATGE:
Benassal Arc de la Mola Benasal in Maestrazgo Castellon at spain

Situat a dos quilòmetres de Benassal, a la comarca d’Alt Maestrat, el balneari de Font d’ En Segures és un dels lloc de turisme termal més populars de la Comunitat Valenciana. Les seues aigües mineromedicinals estan especialment recomanades contra les malalties renals. El balneari es troba actualment en un edifici de recent construcció. El brollador compta també amb una envasadora que comercialitza l’aigua sota la marca Aigua de Benassal.

El municipi conserva un important patrimoni artístic. Destaca l’església de la Mare de Déu de l’Assumpció, les ermites de Sant Libori, i Sant Cristòfol, el castell de Corbó. Les de Bulc i Garcés oi La Mola, un edifici dels segle XIII que va ser la residència de Bereguer de Carratalà, primer poblador del municipi.

Encara que nascut a València, el filòleg i poeta Carles Salvador és una de les personalitats més estimades del poble. Va ser mestre de Benassal des de 1916 a 1934.

COM ARRIBAR?

Per a arribar a Benassal amb transport públic, s’ha d’agafar primer el tren fins a Castelló i al costat de l’estació de trens es troba l’estació de autobús i cal agafar un autobús amb direcció Vilafranca del Cid que passa per Benassal.

L’opció més ràpida es amb cotxe, des de València per la A-7 direcció Castelló fins a agafar la eixida 33 cap a la CV-35 amb direcció Vilafranca.

EL LLIBRE

Amb El Balneari Joan Garí va guanyar el premi de narrativa del certamen Literari de la Ciutat de Vila-real 2012. Ambientada al imaginari municipi de Les Llacunes, a les comarques del nord del País Valencià, transsumpte de la vila de Benassal, i inspirada en La muntanya màgica i altres obres de Thomas Mann, la novel·la compta l’estada d’un escriptor divorciat a Les Llacunes, on coneix un capellà d’idees avançades enfrontat al bisbe de la seua diòcesis. Escriptor i capellà mantindran una amistat dialèctica que recordarà els personatges de Naphta i Settembrini de l’esmentada obra de Mann.

 

En realitat, el balneari constituïa la pràctica totalitat de l’activitat industriosa del municipi i encara la població activa s’hi dividia entre aquells relacionats amb la planta d’envasament Aigües de les Llacunes i les botigues del sector i la resta. Parlem tot just de dues serradores situades a la partida de l’Algepsar i d’alguna menuda indústria auxiliar del ram de l’automòbil, els tèxtil i els derivats de la fusta. A pesar dels intents per part de l’Ajuntament de diversificar l’oferta turística, concentrada en el poblament estiuenc en els hotels i els apartaments del balneari, entre el 15 de juny i el 30 de setembre, l’atractiu de la població encara era substancialment verge i a data d’avui només dos arriscats propietaris havien iniciat projectes de cases rurals. Els estadants del balneari, d’altra banda, constituïen una colla envellida i bàsicament nostàlgica, com un eco escadusser del període de glòria anterior a la indústria d’envasament de l’aigua. Avui eren ja pocs els que passaven l’estiu a les Llacunes bevent compulsivament de la font per a deslliurar-se d’algun insidiós càlcul renal. El balneari, així, s’envellia enmig de la indiferència general, mentre projectes més fastuosos de construcció a la seua vora de centres termals i de medicina esportiva no passaven de meres fabulacions esvaïdes pel temps.

(El balneari. Tres i Quatre)

L'AUTOR

Joan Garí (Borriana, 1965). Va començar la seua carrera literària l’any 1994 amb La conversación mural (premi Fundesco). Conrea diferents gèneres literaris com poesia : Poema de l’amor en dos temps, Física dels límits; assaig literari: Signes sobre pedres, Un cristall habitat, Un ofici del segle (Premi de la Crítica del Escriptors Valencians); dietarisme:  Les hores fecundes (Premi d’Assaig de la Mancomunitat de la Ribera Alta), Senyals de fum, L’única passió noble (Premi Ciutat de Benicarló de Literatura Memorialística i Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians); novel·la: On dormen les estrelles (Premi Constantí Llombart de narrativa en valencià), La balena blanca (Premi de Narrativa Joanot Martorell de Gandia); llibres de viatge: Història d’Amèrica, Viatge pel meu país; llibres gastronòmics: La memòria del sabor, El rebost perfecte: La cuina de Miquel Barrera. Col·labora amb diferents mitjans de comunicació com El País, Ara, Levante-EMV i El Temps. També fa crítica literària al seu bloc, Ofici de lector.

LLOCS D'INTERÉS:

Encara que el Balneari ja constitueix un atractiu turístic per si mateix, trobem altres atractius al poble de Benassal. El Barri musulmà de la Mola es de visita obligada al teu pas per Benassal, es tracta d’un barri que es remunta al segle XIII amb cases d’arquitectura popular, dins d’aquest barri podem trobar les restes del Castell de la Mola en el qual es troba el museu arqueològic de l’alt Maestrat amb peces que daten des de el 8000 aC fins a el segle XIII.

A Benassal podem trobar emplaçat al centre cultural la Fundació Carles-Salvador, on podem trobar una aula-museu que exposa la vida familiar i escolar de l’autor.

ON MENJAR?

Nostre bar

Adreça: Plaça de l’Ajuntament, 6  12160 Benassal

Telèfon: 964 43 11 44

 

Restaurant Novella

Adreça: Carretera de Culla s/n   12160 Benassal,

Telèfon: 964 43 10 94

ON DORMIR?

Hotel la Castellana

Adreça: Av. Dr. Puigvert, 12160 Benassal

Telèfon: 964 44 40 17

 

Mas de Tenesa

Adreça: Mas de Tenesa, Ctra. Vilafranca   12160 Benassal,

Telèfon: 964 44 40 17

TOURIST INFO BENASSAL:

Adreça: Carrer de la Mola, 8, 12160 Benassal

Telèfon: 964 44 20 04

 

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca