La Cava Gran.Agres/ El Comtat

EL PAISATGE:
cava_gran_agres

La Cava Gran és una gelera o pou de neu situat a la serra Mariola, dins del terme municipal d’Agres, a la comarca del Comtat. Data del segle XV i és un dels més grans i millor conservats dels que trobem en les serres d’Aitana, la Carrasqueta i Mariola.

Amb unes dimensions de 14,90 m de diàmetre, 12 m de profunditat, 1.960 m³ de capacitat, es va mantenir en ús fins a 1906. El seu perímetre és hexagonal, amb sis arcs de pedra apuntats que arrenquen de l’interior de la paret cilíndrica del pou i que servien per a sustentar la cobertura de la cúpula, avui desapareguda. El gel s’extreia per una boca lateral  i a cada costat de l’hexàgon hi havia un buit per on es realitzava l’apilament de neu.

La seua estructura va ser rehabilitada l’any 2016.

COM ARRIBAR?

Amb cotxe: Es pot arribar fins a Agres amb cotxe des de València per la A-7 en direcció Alacant i prenent la sortida 432 cap a Muro d’Alcoi/Cocentaina.

Amb tren: Altra manera d’arribar a Agres és amb la línia C-1 de ferrocarril que connecta València, Xàtiva i Alcoi.

Una vegada a Agres, per accedir a la Cava Gran cal començar la ruta des de l’àrea recreativa Mont Blanc, al costat del Refugi Zamorano. Es una ruta circular, d’intensitat moderada amb un desnivell de 570 metres i una duració total de 3 hores i 30 minuts.

EL LLIBRE

Amb Si ha nevat (Edicions Bromera), Paco Esteve Beneito va guanyar el Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià 2016 i el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians 2017. Una obra intensa i commovedora que combina elements històrics amb altres més poètics per presentar la història de Joan el Coces, un saludador que va viure durant l’últim terç del segle XIX, i la seua relació amb la família Puig que controlava el comerç de la neu a la serra de Mariola. Un recorregut pels esdeveniments més importants del segle XIX a terres valencianes i un sentit homenatge als nevaters d’Agres.

…………………….

La neu estava més trepitjada com més a prop estaven d’assolir el cim i ara era més fàcil obrir-se camí. Els habitants d’Agres pujaven a la serra cada vegada que queia una nevada com aquella per tal d’omplir els pous del cim. La serra era plena de gent que collia neu. De totes les direccions arribaven les cançons del nevaters que, carregats amb el cabàs i una pala de fusta, no deixaven de fer viatges al pou per abocar-la-hi i assegurar-se que el capatàs els apuntava correctament la càrrega per tal de cobrar-la després.

La cava Gran es retallava majestuosa en el paisatge com un bolet arrogant. Més de dos pams de neu cobrien la teulada, coronada per una creu de ferro sobre la grandiosa pinya que la caracteritzava. Un dels capatassos es va espantar quan va reconèixer Don Pasqual Puig.

-No vos esperàvem, senyor.

El capatàs li va fer una inclinació de cap ràpida a tall de reverència i li va besar la mà. Tot seguit va deixar un encarregat d’apuntar les càrregues per atendre degudament l’amo.

-No patisques, Ambròs. Només veníem a pegar una volta –va dir don Pasqual mentre descavalcava-. Però t’agrairé que abeures les cavalleries i mos convides a dinar.

-Serà un honor, senyor.

Ambròs va pegar un xiulit curt i en un bot aparegué un sagal de darrere un muntó de palla d’arròs. El capatàs li ordenà que corregués al mas de la Foia Ampla per avisar les dones que prepararen un bon dinar perquè rebrien la visita del senyoret.

-Del senyor, Ambròs, del senyor –el va corregir el comte de Torrefiel.

-Perdoneu, senyor.

Ambròs Navarro era un dels homes forts de don Pasqual. Feia moltes generacions que la família d’Ambròs estava al servei dels Puig, tant per gestionar la neu d’aquella banda de Mariola com per dur-li en mitgeria el Mas de la Foia Ampla, a la falda del Montcabrer.

El capatàs els va convidar a fer una mirada a l’interior de la cava Gran. Don Pasqual va traure el cap per una de les entrades per on els agresans abocaven els cabassos de neu.- A dins estava fosquíssim, però quan els ulls se li van acostumar a la llum tènue dels cresols, va poder veure mitja dotzena d’homes que cantaven a ritme d’uns pitjons de fusta amb què xafigaven la neu que els anava abocant. Quan aconseguien un pam de neu pitjada, escampaven palla d’arròs, amb què també havien folrat les parets de pedra del pou, i tornaven a premsar més neu per fer una altra capa de gel.

-Bona faena –va murmurar don Pasqual.

-Sí, xafigar neu és la faena més dura –va dir Ambròs-. Però no cregueu que passen molt de temps allà dins, només fins que recuperem la temperatura.

-Fins que recuperen la temperatura? –va exclamar el comte-. Si ací fa molt més fred que fora!

-Certament, senyor, però dins es mouen més.

 

(Si ha nevat. Edicions Bromera, 2016)

L'AUTOR

Paco Esteve Beneito (Agres, 1979). Llicenciat en Filologia Catalana i Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Ha treballat com per a la Filmoteca de Catalunya i ha sigut docent a la Universitat de Santiago de Compostela i a Mallorca. El 2013 va publicar la novel·la Qui no fa la festa. El 2015 publica el recull de toponímia i literatura oral Agres i dolces. Un any després guanyà el  XXI premi Enric Valor de Novel·la en Valencià amb Si ha nevat.

LLOCS D'INTERÉS:

La Serra de Mariola ens ofereix llocs tan sorprenents com la Cava Gran d’Agres, també coneguda com la Cava Arquejada. Aquest pou de neu o nevera és un dels millors conservats de les serres d’Alacant i data al segle XV.

Per accedir a la Cava Gran d’Agres s’ha de recórrer una ruta de muntanya amb un desnivell de 500 metres i una duració d’una hora i mitja aproximadament.

Aquesta ruta està senyalitzada i a més es pot seguir l’itinerari amb el següent enllaç:

El poble d’Agres té un encant particular i als els seus carrers empinats trobem altres llocs d’interès com és el Santuari de la Mare de Deu d’Agres.

La historia del Santuari de la Mare de Deu d’Agres conta que, al 1484 la Basílica de Santa Maria  d’Alacant es va incendiar i la Verge va desaparèixer, l’endemà es diu que va aparèixer a les runes del castell musulmà d’Agres. Així, es va traslladar la imatge de la Verge a l’església però a l‘endemà es coneix que va aparèixer al castell i es va interpretar que el desig de la verge era ser venerada en aquell mateix lloc. En honor a la Verge es va construir una ermita al Castell d’Agres.

Aquesta ermita va ser rehabilitada a l’any 1577 per la fundació del Convent de la Mare de Déu d’Agres. Els franciscans la van habitar fins a la segona meitat del segle XIX. Actualment, és un dels espais més visitats a Agres i lloc de culte.

Agres, tot i ser una població menuda té un important legat històric. Fou una antiga alqueria musulmana de la qual encara es conserva una fortalesa islàmica de la fi del segle XII. Torre Talaia es el nom d’aquesta torre de vigilància fortificada, declarada BIC al 1985. La seua ubicació privilegiada d’alt d’un talús permet contemplar tota la Vall d’Agres.

El Llavador públic d’Agres és un dels millors conservats de la zona i a més es troba rodejat de natura a la plaça de l’Assut. Aquest llavador del S. XIX és un dels més grans que es conserven a la província d’Alacant.

En l’actualitat encara recull l’aigua de l’Assut que aprofita les aigües d’un dels afluents del riu Agres.

Altre dels atractius d’Agres són les nombroses fonts que podem trobar arreu del municipi, que fan possible seguir una ruta per a conèixer-les. Aquesta ruta ens permet conèixer les fonts d’Agres i degustar l’aigua de la Serra de Mariola. A més és una bona oportunitat per a conèixer el poble ja que les fonts es troben en els carrerons del poble.

Les parades de la ruta de les fonts d’Agres son:

  • Font del Convent
  • Font de l’Assut
  • Llavador Municipal
  • Naixement del riu Agres
  • La Fonteta
  • Font d’en Mig
  • Font de Barxeta
  • Font de Bonell

Ruta de les fonts d’Agres

ON MENJAR?

Restaurant Pensió Mariola

Telèfon: 965 51 00 17

Adreça: Carrer Sant Antoni, 4  03837 Agres

Web: https://restaurant-mariola.es/

Bar Sant Jaume 

Telèfon: 674 14 73 98

Adreça: Carrer Sant Jaume,2  03837 Agres

ON DORMIR?

Pensió Mariola

Adreça: Carrer Sant Antoni,4   03837 Agres

Telèfon: 965 510 017

TOURIST INFO AGRES:

Adreça: Carrer Major s/n   03837 Agres

Telèfon: 965510001

Web: http://www.agres.es/

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca