El Racó de l’Olla

LA RUTA:

El Racó de l’Olla

Al cor del Parc Natural de l’Albufera, en una zona de transició entre la Devesa i l’Albufera, hi ha el Racó de l’Olla;un indret de molt d’interés des del punt de vista botànic i ornitològic,on podem visitar el Centre d’Interpretació, que desenvolupa programes d’informació i divulgació del nostre patrimoni.

Torre d'observació en la Reserva Natural del Racó de l'Olla, en el Parc Natural de l'Albufera Imatge;: Francesc Vera
COM ARRIBAR?

Al racó de l’Olla s’accedeix  per la carretera que dona accés a la població del Palmar des de la CV-500).

Per a arribar al Racó de l’Olla des de València es pot fer per la V-15 (Autovia del Saler que enllaça amb la CV-500)

També es possible arribar amb autobús, la línia 25 de la EMT i baixar en la parada Pinars- Carretera del Palmar.

Paga la pena fer-hi una parada per veure i escoltar:

Al blau dels ocells

l’aleteig

d’unes ales

obrirà

la finestra de l’estima

i un breu record

nodrirà pètals

de tendresa

[1]Maria Carme Arnau,Itinerari de tendresa, Edicions Bromera.

Podeu entrar-hi per visitar una exposició o per veure un vídeo interessant. Si voleu, podeu anar directament a l’aire lliure i pujar a la torre del mirador per contemplar unes vistes meravelloses del llac i dels voltants.

Fou com si escriure’t retornara als meus ulls

L’Albufera, poblada únicament per nosaltres.

Aquell paisatge que s’enllaça amb la mar.

Els pinars, les dunes, els ànecs i les gavines

sobre els canyars o vora l’aigua, tan profunda

com els anhels, tan quieta com els teus silencis.

[2]Maria Carme Arnau,Totes les mars són una sola mar, Tàndem.

Moltes vegades, però, es trenca la calma, el silenci:

En la quietud que mor el dia,

tenyint el cel blavós de roig furient,

sona un fort tret.

I esmaperduda, desconcertada

la fotja fuig atabalada del gran perill

fendint el vent,

creuant els joncs i els verds canyars,

planant el llac cap a la llum,

llasmant l’espill amb vol rabent

[3]Josep Lozano,Palus Naccararum, Edicions Bromera.

 

Segur que penseu que, si fora el final del dia, viuríeu la posta de sol que «tindrà un pèl d’acaramel·lament somniós, d’aquells que tant agraden als pintors d’afició i als fotògrafs de targeta postal».

[4]Joan Fuster,LAlbufera, Edicions Bromera.

No vos emocioneu. «No caldrà incloure-hi la poesia de til·lilació sentimental i paisatgística, perquè, contra tota previsió, els poetes locals no s’han interessat massa per l’Albufera. No sé per què, però és així…».

[5]Joan Fuster,LAlbufera, Edicions Bromera.

Millor baixeu i, abans que siga hora de dinar o que s’acabe el dia, passegeu un poc per la senda que s’endinsa en el bosc en què us podreu informar de les espècies que habiten en aquest racó de transició entre el llac i l’Albufera. Al llarg del camí us trobareu cartells explicatius amb els noms científics i comuns de les plantes: el ginebró marítim, espècie amenaçada; l’aladern de fruit rojos i carnosos… I, si retorna el silenci, escolteu:

 

A la Devesa brumen els pins

un cant discret.

El llac somnia fins a l’albada,

com un xiquet.

Brodat d’estels fascina la nit

el cel seré.

El mar escampa sobre la costa

el seu alé

[6]Josep Lozano,Palus Naccararum, Edicions Bromera.

 

Acosteu-vos al refugi de fusta, on podreu fotografiar les aus de la llacuna. Sí, contempleu-ne els colors:

Del vell collverd

que a l’Albufera viu,

ànec preciós,

fent de la vida un desafiu:

el verd joliu.

[7]Josep Lozano,Palus Naccararum, Edicions Bromera.

 

No us deixeu influenciar per la poesia. És hora de dinar. Feu cas dels escriptors del terreny, que són els més pragmàtics:

«L’ànec és una mena de rei hereditari de la cuina de l’Albufera: per necessitat. Quan una paella valenciana ortodoxa presenta la suau heretgia de l’ànec (la fotja o la polla), no estem lluny de l’Albufera o de les seues influències».

[8]Emili Piera,La cuina de l’Albufera, Perifèric Edicions.

 

Autor dels textos: Salvador Vendrell

AUTORS:

Maria Carme Arnau        (Alfara del Patriarca, 1958). De la seua obra destaquen els poemaris: En decréixer de la pluja (Premi Marià Manent de Poesia, Cossetània Edicions) i En el principi la set i la sal (Meteora).

Joan Fuster       (Sueca, 1922-1992). És considerat com un dels assagistes en català més importants del segle xx. Nosaltres, els valencians (Edicions 62) és una de les obres més conegudes però també va conrear altres gèneres com ara els aforismes, el dietarisme i els estudis literaris.

Emili Piera    (Sueca, 1954). És autor dels llibres: L’any de la invasió (Edicions del Bullent), Mort al Palau (Editorial Coco), El punyal d’Abraham (3i4), La nostra cuina (Perifèric Edicions), i l’assaig Dietari de guerra (Edicions Bromera).

ON MENJAR:
LLOCS D'INTERÉS:

El Racó de l’Olla és una zona de transició entre la Devesa i l’Albufera. És imprescindible visitar el centre d’interpretació que rep el mateix nom i que consta de gran diversitat de fauna i flora.

És tracta d’una reserva natural amb una superfície aproximada de 49,9 hectàrees 5 de les quals son de la llacuna on habita una part important de l’avifauna i la flora característiques d’aquest entorn.

La zona de reserva natural és un lloc amb accés restringit ja que es l’habitat d’importants espècies d’aus aquàtiques. Es possible realitzar una visita guiada per conèixer de més a prop aquesta fauna i flora autòctones. La visita és gratuïta però sota reserva prèvia. La visita dura aproximadament una hora i mitja i l’horari de visites és de dilluns a diumenge de 9 a 14h.

Es pot concertar la reserva a través del correu: raco_olla@gva.es o del telèfon: 963868050.

A més de fer la visita guiada, al centre d’interpretació trobem espais destinats a l’observació d’avifauna i una torre-mirador que ens ofereix unes vistes panoràmiques de l’Albufera.

També al racó de l’olla trobem diferents embarcadors des d’on podem fer un passeig en barca d’una duració aproximada de 30 minuts i uns 4€ per persona.

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca