La Gola de Pujol

LA RUTA:

Gola del Pujol

Som a la Gola del Pujol, un dels tres conductes de transfusió d’aigua que van de l’Albufera a la mar.

Embarcador de la Gola del Pujol Imatge: Francesc Vera
COM ARRIBAR?

La gola de Pujol es troba al kilòmetre  9 de la carretera CV-500. Es pot arribar amb cotxe des de la ciutat de València per la V-15 que enllaça amb aquesta mateixa carretera. La Gola de Pujol consta d’una xicoteta zona d’aparcament.

També és possible accedir amb autobús, concretament amb la línia 24 que uneix La Porta de la Mar- El Saler i El Palmar.

Hi ha dos mons que en són un,

l’aigua salada i l’aigua dolça,

la mar i el llac.

Quin vent vos travessa i vos iguala,

quin núvol, quin sol?

Hi ha una línia , una frontera,

i la mirada canvia, distant,

del fang a la mar… de la mar al fang.

[1]Berna Blanch, Albuferenc, El petit editor.

L’espectacle físic, el panorama, té un punt enlluernador:

M’hi he parat sovint, a la barana del Pujol. Una o dues vegades a la setmana, pel cap baix, vaig i vinc de Sueca a València, i procure que els amics que em transporten facen la via del Saler. Hi he passat a trenc d’alba, a migdia, de capvespre, i de nit—amb lluna i sense—, i primavera, estiu, tardor, hivern, i en dies de vent i en dies de calma, i plovent, i amb boira, i fins i tot nevant. L’aspecte es distint en cada cas: lleugerament distint. Per la llum, en particular. La llum, decisiva en la conformació de qualsevol paisatge, sembla que ací ho siga d’una manera més capciosa, més subtil.

[2]Joan Fuster, LAlbufera, Edicions Bromera.

Observeu el reflex de la llum al llac. Aprofiteu la bellesa del lloc per demanar un desig: no quedar-se «com un jonc de fulles», despullats, mancats de tot. Contempleu com el vent els mou:

 

El vent va món avall

i els joncs volen romandre.

Tenen un ala que es tanca

una veu que no es modula,

el gest d’una queixa,

el crit que s’allarga i és aire,

tenen la verdor del llac

feta fibra en la tija,

el fregar de la sal en la llum,

les escates argentades de l’aigua.

[3]Berna Blanch, Albuferenc, El petit editor.

Abans d’abandonar l’indret paga la pena provar i:

Si té sort trobarà algun pescador jubilat que el passejarà pels canals entre joncars fins al centre del llac, i li contarà històries de quan no hi havia turisme ni contaminació, de quan els cavalls venien en barca de vela fins als camps, i de quan entre Catarroja i el Saler hi havia un barquet de passatgers, com un tramvia lacustre, que li deien el Ravatxol, que era el nom, segons diuen, d’un famós anarquista francés.

[4]Joan Francesc Mira, València per a veïns i visitants,  Edicions Bromera.

Si el convenceu, us contarà la història del sarcet:

 

De tots els ànecs del llac,

el més petit el sarcet,

de tots els ocells corals,

el més bonic el blauet.

Un sarcet vingut del nord,

quan alçava el vol segur

cap a un cel vestit d’atzur,

l’han ferit d’arma de foc.

Sense forces, desvalgut,

només té ungran deler,

resistir fins al moment

de trobar un lloc ocult.

Tot revolant sobre el llac,

l’acompanyava molta pena,

amb la vida per quimera,

tenia d’horitzó la mar.

Prop d’un ullal costaner,

vora una tolla ben ben soma,

on brosta la salicòrnia,

s’hi ha refugiat el sarcet.

Allí sofreix trista espera,

perquè mai no haguera dit

que un dia de primavera

ell haguera de morir.

De tots els ànecs del llac,

el sarcet el més petit,

de tots ocells corals,

el blauet el més bonic.

[5]Josep Lozano, LAlbufera, Palus Naccararum,  Edicions Bromera.

 

Autor dels textos: Salvador Vendrell

AUTORS:

Berna Blanch (Catarroja, 1967). Ha centrat la seua carrera literària en el camp de la poesia però també ha fet incursions en la narrativa. D’entre les seues obres destaquen: Espiga (Meteroa), Pol·len (Edicions Bromera) i Albuferenc (El petit editor).

Joan Fuster      (Sueca, 1922-1992). És considerat com un dels assagistes en català més importants del segle xx. Nosaltres, els valencians (Edicions 62) és una de les obres més conegudes però també va conrear altres gèneres com ara els aforismes, el dietarisme i els estudis literaris.

Joan Francesc Mira        (València, 1939). És autor d’assaig, de novel·les i de contes. Entre els seus títols: La nació dels valencians, El professor d’història i El tramvia groc, les tres en Proa. Com a traductor, destaquen les versions de La Divina Comèdia, dels Evangelis i de l’Odissea.

Josep Lozano (Alginet 1948). Ha escrit poesia però sobretot narrativa. Crim de Germania (Edicions Bromera) és una obra clàssica de la literarura, a més és autor d’El Mut de la Campana (Edicions Bromera).

ON MENJAR:

Com que el mirador de la Gola de Pujol està situat entre el Saler i el Palmar podem degustar els plats típics de la gastronomia valenciana tant al Saler com al Palmar.

LLOCS D'INTERÉS:

Des del mirador de la Gola de Pujol es poden contemplar les millors postes de sol de tota l’Albufera. Durant tot l’any es pot gaudir d’aquest espectacle de colors. A més al ser un embarcador des d’aci es pot fer un passeig amb barca que dura aproximadament una hora i costa 4€ per persona. Les barques surten sempre que ho permeten les condicions meteorologiques, aproximadament cada mitja hora i no es encesari reservar.

Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca